Hantverkarn Logo

Att tänka på när man anlitar en snickare

2021-02-01

Dammat av denna artikel, har uppdaterat den lite!

Ta fram offerter

Först och främst; vänd dig till flera snickare och be om skriftliga offerter som du kan jämföra, och kolla upp dessa noga. En del lämnar pris för hela jobbet, och andra tar inte med allt och kan därför lämna en offert som verkar billigare. Fråga så mycket som möjligt; Tillkommer något? Ingår momsen? Hur är det material? Städning?

Det är viktigt att du går efter helheten och inte tar den billigaste. Många snickare anlitar utländsk arbetskraft som ibland jobbar under dåliga förhållanden och lön, och ofta brukar man få det man betalar för. Med sagt, är det givetvis viktigt att priset inte är för högt. Du kan alltid förhandla med snickaren om priset, tänk på det, och försök stärka din position i förhandlingarna genom att tex. påpeka att du talar med flera olika snickare samtidigt.

Ett annat tips för att kunna få ner priset är att beställa jobben under lågsäsong, dvs inte på sommaren. Höst skulle jag säga är den bästa perioden att anlita en snickare.

Avtal

Sedan gäller att skriva ett tydligt avtal där båda undertecknar, och där pris, omfattning och tidsplan är noga specificerat. Kontrollera också vad som gäller för eventuella extrajobb, och igen, vem som står för material, el, resor och städning. Kontrollera att företaget har F-skatt. Kontakta Kronofogden för att ta reda på om företaget har skulder och om det gått i konkurs tidigare. Här kan man sålla bort en hel del skojarbolag.

Seriösa aktörer

Kontrollera att snickaren inte finns med på några "svarta listor” över företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister. Exempel på sådana listor är Råd och Rön. Kolla upp om snickaren har allrisk- och ansvarsförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag om du undrar hur villaförsäkringen eller fritidshusförsäkringen​ gäller vid renovering. Säkerställ vidare att snickaren är behörig, auktoriserad eller certifierad och be att få se intyg för att vara på den säkra sidan. Detta gäller särskilt vid större arbeten. Bor ni Göteborg med omnjed kan jag rekommendera snickare Göteborg, det är vra grabbar som vet vad de håller på med.

ROT-avdrag

Tänk på att utnyttja ROT-avdraget. Med ROT-avdraget kan man dra av halva arbetakostnaden, med ett maxbelopp på 50,000 kr per år per person. Tänk på att offerter du får från snickaren ofta inkluderar ROT-avdrag, och var också medveten om att det är ett delat ansvar att se till att arbetet är ROT-berättigat.

Till sist: Följer du mina råd här ovan och litar på magkänslan kommer du få en snickare du är nöjd med, - och kom ihåg: Du bara ska betala för arbete du är nöjd med! Lycka till!

//Danne

Hantverkarn' Tipsar - Copyright 2020